posoja.com - borza posojil


Še niste registrirani uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Pozabljeno geslo? Pridobi geslo.
posoja.com - borza posojil
posoja na facebook-u   posoja na blogger-u   povej prijatelju

ZADNJE NOVICE

Spet smo nazaj
5.6.2015
Spoštovani ob ...
preberi več
POSOJILOJEMALCI POZOR!!!
15.3.2013
Spoštovani po ...
preberi več
DELOVANJE PORTALA
21.11.2012
Spoštovani č ...
preberi več
TEHNIČNE TEŽAVE
1.10.2012
Spoštovani č ...
preberi več
VESELE PRAZNIKE
27.12.2011
Ekipa POSOJA.com vam ...
preberi več

.: arhiv novic :.

 


Pozor pred internetnimi goljufi iz tujine, ki ponujajo posojilo

V tem prispevku bomo govorili o še enem aspektu zagotavljanja varnosti in to ne samo na našem portalu ampak na splošno na internetu. Govorili bomo o t.i. »nigerijskih pismih«, ki so drugače znana tudi kot »prevare 419«.

V preteklosti so po poštnih nabiralnikih kraljevala »klasična nigerijska pisma«, ki so od naivnih in željnih hitrega zaslužka izvabljala denar. Njihov sistem deluje vedno po podobnem principu: kontaktirajo vas na mail in se predstavijo, da so nekdo, ki ima nekje neka zablokirana sredstva. Nato vas prosijo, da jim pomagate ta sredstva sprostiti s tem, ko na nek račun nakažete neko vsoto in potem boste za nagrado oziroma zahvalo  dobili velik del tega bogastva. Podobna različica je ta, da se javi nekdo iz neke tuje loterije, ki nosi precej zveneče ime (na primer UK National Online Email Lottery 2009, Euro Millions Lottery International, itd.) in vam sporoči, da ste zadeli ogromno vsoto denarja, vendar pa je potrebno najprej plačati davek, da lahko potem prejmete dobitek. Naivneži denar v želji po veliki količini obljubljenega bogastva dejansko nakažejo. S tem pa izgubijo nakazani denar, o obljubljenem pa seveda ni ne duha ne sluha. Več o nigerijskih pismih in drugih podobnih prevarah si lahko preberete tukaj.

Metode teh internetnih prevarantov se prilagajajo razmeram. Tako je že nekaj časa zaznati tudi prevare na področju posojil, natančneje dajanja posojil. Prevaranti navežejo stik z iskalci posojil in jim po principu nigerijskih pisem ponudijo posojilo, vendar pa je zanj potrebno najprej plačati procesne stroške. Že tukaj je očitni primer prevare po principu nigerijskega pisma: ponujena visoka vsota, ki jo posameznik išče v zameno za plačilo manjše vsote, ki jo je potrebno nakazati prevarantu.

Pri iskalcih posojila je razumljivo, da si želijo kakršne koli pomoči, vendar je potrebno ohraniti neko stopnjo razuma in logike. Če se za začetek samo vprašamo zakaj nas ta oseba, ki pravi, da je iz tujine naslavlja v našem jeziku? Zakaj je jezik v sporočilu popačen in zakaj se v njem skrivajo angleške besede. Odgovor je preprost: sporočilo je bilo prevedeno s spletnim prevajalnikom.

Primer takega pisma:

Nigerijska pisma - na kaj biti pozoren

Večina prevarantskih pisem se odkrije že, ko jih začnemo brati. V zgornjem pismu je prava zmešnjava slovenskih in angleških besed (angleške besede so podčrtane z rdečo), da o nepravilni rabi slovenščine sploh ne govorimo (podčrtano z modro). Skratka, sporočilo je takšno, da je jasno, da ga nikakor ni napisal Slovenec. Zadeva je zato že na prvi pogled izredno sumljiva in v takih primerih vam svetujemo, da sporočilo izbrišete in da nikakor ne odgovarjate nanj. Predvsem pa se je potrebno zavedati, da na drugi strani takšnega sporočila ni človek, ki želi pomagati ampak ravno nasprotno.

Nigerijska pisma oziroma razne bolj ali manj domiselne različice le-teh se pojavljajo povsod in tudi naš portal ni 100% varen pred njimi. Ustvarjalci našega portala se trudimo uporabnikom zagotoviti čim večjo varnost v vseh pogledih, zato budno bdimo nad tem kdo se registrira na naš portal in vsake sumljive registracije iz tujine tudi zablokiramo. Vendar pa se, kljub vsem varnostnim ukrepom, še vedno kdaj najde kak prevarant, ki želi izkoristiti stisko naših posojilojemalcev.

Primer sporočila, ki ga je prevarant pošiljal na našem portalu:

Nigerijska pisma - na kaj biti pozoren2

Prevod je v tem primeru nekoliko boljši, saj angleških besed ni, vendar pa so v vseh stavkih napake, ki jih še tako dober prevajalnik ne more odpraviti. Prav tako pa je pri mail naslovu zelo očitna končnica .fr, kar pove, da nam piše oseba iz francoskega govornega področja. Te napake v sporočilu bi že same po sebi morale biti dovoj jasen signal, da gre za nigerisko pismo.

Ekipa posoja.com vam glede nigerijskih pisem (ne samo na posoja.com ampak tudi na mailu ali kje drugje) svetuje, da:

  • vsako tako pismo takoj izbrišete in ga prijavite kot vsiljeno pošto ter se nikakor ne odzivate nanj,
  • nikoli ne komunicirate z nekom, ki vam pošilja sporočila, ki jih ne razumete oziroma so nerazumljivo napisana,
  • osebam, ki vam pošiljajo tovrstna sporočila nikoli ne posredujete svojih osebnih podatkov, računov bančnih kartic itd…,
  • če takšno sporočilo prejmete na našem portalu, vas prosimo, da nam to nemudoma sporočite, kajti s tem pripomorete k še večji stopnji varnosti na portalu,
  • če niste sigurni ali je sporočilo, ki ste ga prejeli na našem portalu, nigerijsko pismo ali ne, nas o tem povprašajte.

 

Spoštovani uporabniki portala Posoja.com

Zaradi zagotavljanja večje kakovosti storitev in preprečevanja poskusov goljufije iz strani uporabnikov iz tujine, Vas prosimo, da odgovorite na nekaj vprašanj in v naslednjem koraku vnesete svojo GSM številko preko katere potrdite svojo identiteto. Vašo GSM številko in ostale podatke bomo obravnavali v skladu z Zakonom o varstuvu osebnih podatkov!

Vaš status?
zaposlen
nezaposlen
študent / dijak
upokojenec
podjetnik

Katera je vaša prva banka, na katero prejemate redne mesečne prejemke?
ABANKA VIPA d.d.
BANKA CELJE d.d.
BANKA KOPER d.d.
BANKA SPARKASSE d.d.
BANKA VOLKSBANK d.d.
BAWAG BANKA d.d.
DEŽELNA BANKA SLOVENIJE d.d.
FACTOR BANKA d.d.
GORENJSKA BANKA d.d.
HYPO ALPE-ADRIA-BANK d.d.
KD BANKA, d.d.
NOVA KREDITNA BANKA MARIBOR d.d.
NOVA LJUBLJANSKA BANKA d.d.
POŠTNA BANKA SLOVENIJE, d.d.
PROBANKA, d.d.
RAIFFEISEN BANKA d.d.
SKB BANKA d.d.
SLOVENSKA INVESTICIJSKA BANKA, d.d.
SID - SLOVENSKA IZVOZNA IN RAZVOJNA BANKA, d.d.
UNICREDIT BANKA SLOVENIJA d.d.
drugo

Kakšno je vaše zadovoljstvo z vašo prvo banko?
zelo zadovoljen
zadovoljen
manj zadovoljen
nezadovoljen

Katere bančno – finančne produkte uporabljate pri kateri koli banki?
Transakcijski račun
Limit na transakcijskem računu
Elektronsko bančništvo
Plačilna kartica [Master Card, Visa, Diners,…]
Hitri kredit
Potrošniški kredit
Avtomobilski kredit
Stanovanjski kredit
Depozit [vezana vloga]
Varčevalna knjižica
Dolgoročno namensko varčevanje
Naložbe v investicijske sklade
Naložbe v vrednostne papirje
Življenjsko zavarovanje [klasično, naložbeno]
Premoženjsko zavarovanje [hiša, avtomobil]

Kje ste izvedeli za našo spletno stran?
radio
jumbo plakat
internet
od prijatelja
drugje

Potrditev uporabnika

Prosimo vnesite svojo GSM številko in pritisnite gumb Pošlji kodo. Ko boste prejeli kodo, jo vnesite v polje Potrditvena koda in pritisnite gumb Aktiviraj uporabnika.

GSM številka:
/ -


Potrditvena koda: