posoja.com - borza posojil


Še niste registrirani uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Pozabljeno geslo? Pridobi geslo.
posoja.com - borza posojil
posoja na facebook-u   posoja na blogger-u   povej prijatelju

ZADNJE NOVICE

Spet smo nazaj
5.6.2015
Spoštovani ob ...
preberi več
POSOJILOJEMALCI POZOR!!!
15.3.2013
Spoštovani po ...
preberi več
DELOVANJE PORTALA
21.11.2012
Spoštovani č ...
preberi več
TEHNIČNE TEŽAVE
1.10.2012
Spoštovani č ...
preberi več
VESELE PRAZNIKE
27.12.2011
Ekipa POSOJA.com vam ...
preberi več

.: arhiv novic :.

 


Pozor pred goljufivimi kreditnimi »posredniki«

Obstajajo posojilni posredniki, ki pošteno in vestno opravljajo svoje delo in »posredniki«, ki so vse kaj drugega. Ta članek govori o posrednikih z narekovaji, ki so nekakšni slovenski pošiljatelji nigerijskih pisem. Na prvi pogled, jih je nekoliko težje opaziti, ker komunicirajo v slovenskem jeziku, vendar je njihov način delovanja povsem enak:

1.) obljuba o ureditvi (ugodnega) posojila, možno celo brez zavarovanja

2.) zahteva naj posojilojemalec posreduje razne podatke oziroma dokumente

3.) zahteva naj posojilojemalec vnaprej plača stroške za odobritev posojila in zavarovanje posojila,

4.) »posrednik« izgine

 

Na kratko: goljufivi »posrednik« je oseba, ki obljublja ugodno ureditev posojila za vnaprejšnje plačilo stroškov ureditve! Njegov glavni motiv je izrabiti stisko posojilojemalca in ga pod pretvezo odobritve zelo ugodnega kredita prepričati, da mu le-ta nakaže precejšnjo vsoto denarja, ki bi naj šel za zavarovanje oziroma za stroške tega »posrednika«. Takega goljufa seveda ne moti, če posojilojemalec nima posojila s čim zavarovati oziroma če ima premajhne dohodke, saj mu posojila nikoli ne bo dal ali mu ga posredoval. Važno mu je le, da dobi predujem, plačane stroške, nakazilo za zavarovanje ali kakor koli že imenuje denar, ki ga želi od posojilojemalca.  

Zelo nerealno je pričakovati, da nekdo, ki vam bo posodil nekaj 10.000 EUR za to ne bo zahteval zavarovanja oziroma zavarovanja s hipoteko. Kot posojilojemalec se morate vprašati, ali bi vi posodili nekomu takšno vsoto brez prave garancije. Verjetno ne… Izredno sumljivo je namreč, da nekdo za ureditev posojila zahteva le to, da se mu vnaprej plača posredniški provizijo. Bistvo in logika posredništva je namreč, da se posrednika plača PO uspešno opravljenem poslu oziroma se mu po propadlem poslu povrne stroške ali se mu plača nek vnaprej dogovorjen del provizije.

Zelo sumljive so tudi zelo nizke obresti in razne obljube »posrednika«, da so zato tako nizke, ker so tuje banke bolj poštene od naših itd… Namen takšnega »posrednika« je izključno eden: dobiti v naprej plačano posredništvo in izginiti.

 

Posredništvo med fizičnimi osebami (ko sta tako posrednik kot posojilojemalec fizični osebi) ureja Obligacijski zakonik (OZ-UPB1), ki pravi, da morata posojilojemalec (naročnik) in posrednik skleniti pogodbo, ki bo določala njuno razmerje. S posredniško pogodbo se posrednik zavezuje, da si bo prizadeval za posojilojemalca najti  najbolj ugodno rešitev, ta pa se zavezuje, da mu bo za to dal določeno plačilo, če bo posojilna pogodba sklenjena. Stranki se lahko dogovorita tudi drugače, vendar je potrebno pri posredništvu vedno skleniti pogodbo.  

Posredništvo med kreditnim posrednikom, ki je pravna oseba (podjetje) in posojilojemalcem ureja Zakon o potrošniških kreditih (ZPotK-UPB1). Po 19. členu omenjenega zakona posojilojemalec v razmerju do kreditnega posrednika nima nobene obveznosti za plačilo storitev ali nadomestilo stroškov. Vsa plačila, ki jih kreditnemu posredniku plača dajalec kredita, so skupni stroški kredita. Prav tako pa se stroški odobritve posojil in zavarovanja kredita pri zavarovalnici odtegnejo direktno od odobrene višine kredita, tako da posojilojemalec prejme vsoto, ki je razlika med višino kredita in vsemi stroški (EOM).

V primeru kadar kreditni posrednik posojilojemalcu zaračunava razne stroške (izdaja račune za svetovanje ali potne stroške), gre za grobo kršitev Zakona o Potrošnikih kreditih. Minimalna predpisana kazen za takšno kršitev je 12.500 EUR. 

 

Kako prepoznamo goljufivega »posrednika«:

  • zahteva predplačilo raznih »stroškov«
  • zahteva pošiljanje raznih dokumentov
  • izmika se srečanju v živo
  • veliko besed in nobenih podatkov (primer odgovora na vprašanje s točno katerimi bankami posluje: poslujemo s slovenskimi in tujimi bankami ter zavarovalnicami, ki so z našim posredništvom zelo zadovoljne...)
  • predstavlja se za podjetja, ki ne obstajajo (pogosto, ni pa nujno! Preverite podjetje na google, bizi.si, najdi.si zemljevidu (za preverjanje veljavnosti naslovov) in če zasledite karkoli sumljivega prekinite komunikacijo)!

 

Če na našem portalu naletite na takšnega goljufa nam to sporočite, da onemogočimo njegov dostop do portala, ga uvrstimo na črno listo in obvestimo njegovega internetnega ponudnika, ki je dolžan ukrepati skladno z zakonom.

Takšne goljufije obravnava 211. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), ki za takšna dejanja predvideva zapor do treh let. Če ste žrtev takšne goljufije, storilca takoj prijavite policiji!  

 

Predvsem pa se mora vsak posojilojemalec zavedati dveh stvari:

1.) če so pogoji posojila prelepi, da bi bilo resnični, potem niso!

2.) kakršna koli že naj bo stiska ali potreba po denarju, mora vedno na prvem mestu ostati razum in logično razmišljanje!

Spoštovani uporabniki portala Posoja.com

Zaradi zagotavljanja večje kakovosti storitev in preprečevanja poskusov goljufije iz strani uporabnikov iz tujine, Vas prosimo, da odgovorite na nekaj vprašanj in v naslednjem koraku vnesete svojo GSM številko preko katere potrdite svojo identiteto. Vašo GSM številko in ostale podatke bomo obravnavali v skladu z Zakonom o varstuvu osebnih podatkov!

Vaš status?
zaposlen
nezaposlen
študent / dijak
upokojenec
podjetnik

Katera je vaša prva banka, na katero prejemate redne mesečne prejemke?
ABANKA VIPA d.d.
BANKA CELJE d.d.
BANKA KOPER d.d.
BANKA SPARKASSE d.d.
BANKA VOLKSBANK d.d.
BAWAG BANKA d.d.
DEŽELNA BANKA SLOVENIJE d.d.
FACTOR BANKA d.d.
GORENJSKA BANKA d.d.
HYPO ALPE-ADRIA-BANK d.d.
KD BANKA, d.d.
NOVA KREDITNA BANKA MARIBOR d.d.
NOVA LJUBLJANSKA BANKA d.d.
POŠTNA BANKA SLOVENIJE, d.d.
PROBANKA, d.d.
RAIFFEISEN BANKA d.d.
SKB BANKA d.d.
SLOVENSKA INVESTICIJSKA BANKA, d.d.
SID - SLOVENSKA IZVOZNA IN RAZVOJNA BANKA, d.d.
UNICREDIT BANKA SLOVENIJA d.d.
drugo

Kakšno je vaše zadovoljstvo z vašo prvo banko?
zelo zadovoljen
zadovoljen
manj zadovoljen
nezadovoljen

Katere bančno – finančne produkte uporabljate pri kateri koli banki?
Transakcijski račun
Limit na transakcijskem računu
Elektronsko bančništvo
Plačilna kartica [Master Card, Visa, Diners,…]
Hitri kredit
Potrošniški kredit
Avtomobilski kredit
Stanovanjski kredit
Depozit [vezana vloga]
Varčevalna knjižica
Dolgoročno namensko varčevanje
Naložbe v investicijske sklade
Naložbe v vrednostne papirje
Življenjsko zavarovanje [klasično, naložbeno]
Premoženjsko zavarovanje [hiša, avtomobil]

Kje ste izvedeli za našo spletno stran?
radio
jumbo plakat
internet
od prijatelja
drugje

Potrditev uporabnika

Prosimo vnesite svojo GSM številko in pritisnite gumb Pošlji kodo. Ko boste prejeli kodo, jo vnesite v polje Potrditvena koda in pritisnite gumb Aktiviraj uporabnika.

GSM številka:
/ -


Potrditvena koda: